31. Decembra 2024.

Starinski recept za lijenu pitu

Lijena pita je kolač koji godinama prave domaćice u našim krajevima i uz čiji ukus su odrastale generacije. Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom, upakovana u niježno tijesto, budi sva čula.

Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za tijesto, te smo za vas pripremili onaj po kom su lijenu pitu pripremale naše bake.

Sastojci za kore:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 limuna
  • prstohvat soli

Sastojci za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 1 kašika mljevenog cimeta
  • 3 kašike griza
  • 2 kašike masti
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro iscijedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu i dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle.

U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela.

Polovinu rastanjite direktno na dno pleha, okvirnih dimenzija 30×40 centimetara i to će biti donja kora.

Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomjerno ga rasporedite. Drugi dio tijesta rastanjite, pa ga stavite preko fila.

Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda još 10 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga sijecite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu, prenosi Ona.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare