Lijena pita je kolač koji godinama prave domaćice u našim krajevima i uz čiji ukus su odrastale generacije. Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom, upakovana u niježno tijesto, budi sva čula.
Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za tijesto, te smo za vas pripremili onaj po kom su lijenu pitu pripremale naše bake.
Sastojci za kore:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jajeta
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 limuna
- prstohvat soli
Sastojci za fil:
- 1 kg jabuka
- 1 kašika mljevenog cimeta
- 3 kašike griza
- 2 kašike masti
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro iscijedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu i dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle.
U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela.
Polovinu rastanjite direktno na dno pleha, okvirnih dimenzija 30×40 centimetara i to će biti donja kora.
Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomjerno ga rasporedite. Drugi dio tijesta rastanjite, pa ga stavite preko fila.
Kolač pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda još 10 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga sijecite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu, prenosi Ona.
Nezavisne.com